Sieraden in de zon, zee & zwemmen

Mag je met zilveren en gouden sieraden zwemmen? Op foto’s in de bladen zie je beroemdheden met mooie sieraden in het zwembad en de zee. Het ziet er zeker stijlvol uit maar het is belangrijk rekening te houden met alle invloeden en je sieraden goed te onderhouden.

Hierbij enkele handige tips zodat sieraden zeker mee op vakantie kunnen maar ook weer mooi glanzend terugkomen.

Mogen je sieraden in het zwembad?
Een verfrissende duik in het zwembad nemen met je gouden of zilveren is niet aan te raden. Niet alleen zilver maar ook goud kan gaan oxideren en daarmee richt je blijvende schade aan. Wanneer gouden sieraden bijvoorbeeld al licht beschadigd zijn dan zijn ze extra gevoelig voor agressieve stoffen zoals chloor en zout. Let ook op, ook bubbelbaden bevatten chloor. Doe je sieraden dus altijd af als je gaat zwemmen.

Met sieraden in de zee zwemmen
Hoe glamourous een azuurblauwe zee ook afsteekt tegen zilver en goud, het is beter je sieraden niet te dragen op het strand. Het zoute water is niet alleen schadelijk voor de edelmetalen zelf, doordat het sieraad verzwakt kan dit er ook voor zorgen dat gesoldeerde onderdelen (en dus steentjes) loslaten. Bovendien is de kans groter dat je sieraden kan verliezen doordat je ook zonnebrand draagt en je ringen sneller afglijden. En in de zee is het best lastig je gouden ring terug te vinden.

Sieraden en zonnebrand
Veilig zonnen is belangrijker dan de show stelen met je sieraden, hoe verleidelijk het ook is. Zonnebrandmiddel (en bodylotion) en zilveren en gouden sieraden zijn geen goede match. Wil je toch leuke sieraden om tijdens je vakantie koop dan een kleurig setje accessoires van een ander soort materiaal zoals touw of kunststof.

Het zilver poetsen
Zilveren sieraden die vaker gedragen worden, verkleuren minder snel. Toch hebben alle dagelijkse activiteiten invloed op de kleur en kan het sieraad doffer worden. Zilveren sieraden kunnen eenvoudig schoongemaakt worden met een zilverpoetsdoek of een sopje (gewoon met een klein beetje afwasmiddel en poetsen met een zachte tandenborstel). Droog de sieraden wel goed af na het schoonmaken. Mochten je sieraden dof worden op vakantie en wil je ze dragen dan kun je ze dus gemakkelijk en veilig reinigen. Zijn de sieraden echter heel zwart, breng ze dan liever naar de juwelier om ze professioneel te reinigen. Dat is iets duurder maar dan weet je zeker dat je er daarna weer veel plezier van hebt.

Goud moet blinken
Er zijn talloze tips te vinden over hoe je gouden sieraden het beste schoon kunt maken. Van water met een beetje ammoniak tot het dompelen in water met een bruistablet om gebitten te reinigen. Belangrijk is in ieder geval om niet te heet water te gebruiken. Net zoals bij zilver kan een eenvoudig lauwwarm sopje al voldoende zijn. Leg het gouden sieraad in een klein schaaltje met water en doe er een beetje afwasmiddel bij. Laat het even intrekken en poets voorzichtig met een (tanden)borsteltje met zachte haartjes. Vervolgens goed drogen en je gouden sieraden schijnen nog mooier dan de zon.