Van brief naar podcast: TOEN & NU vertelt bemoedigende levensverhalen van en voor ouderen

Jo Visser fonds viert haar 100-jarig jubileum als pionier in de zorg voor ouderen

In de podcast TOEN & NU vertellen tien ouderen over een ingrijpende gebeurtenis in hun leven, die hen uit balans bracht maar ook de kans gaf op een nieuwe koers met verrassende vergezichten.  De bemoedigende podcast is gemaakt ter ere van 100-jarig bestaan van het Jo Visser fonds, opgericht door de gelijknamige pionier die brieven schreef om langdurig zieke mensen een hart onder de riem te steken. Thema’s als verlies, liefde, zelfstandigheid en geaardheid komen met veel compassie aan bod. Radio 1 journalisten Roos Oosterbaan en Leonie van Noort maakten, samen met theatermaker Jetty Mathurin, de audio portretten naar een idee van ouderenplatform UP!.

Met een startkapitaal van welgeteld zeven stuivers richtte Jo Visser in 1921 Vereniging Het Zonnehuis op, dat huisvesting en verpleging bood aan chronisch zieke patiënten. Als boegbeeld werd Jo Visser het gezicht van de innovatie in de ouderenzorg door onderzoek, onderwijs en het organiseren van waardevolle ontmoetingen.  

Toen versus nu
Op social media, TV, in het gezin en op school: alles lijkt tegenwoordig bespreekbaar. Uit de verhalen van Mieke, Sjef, Coby en Aad blijkt dat het ‘toen’ anders was. ‘Dat ging gewoon zo,’ en ‘je wist niet beter’ hoor je regelmatig langskomen in de podcasts. De inspirerende levensverhalen vertellen hoe deze ouderen ondanks de nodige tegenslag tot positieve actie overgingen. Ontroerend, herkenbaar en bemoedigend.

Aflevering #1 – Mieke  – Mieke (1942) uit Velp groeit op in de Zaanstreek in een gereformeerd gezin en is deel van een tweeling. Dat is vooral in haar kinderjaren lastig, want ze wordt altijd als de tweeling gezien, nooit als Mieke. Haar tweelingzus is tegelijkertijd ook de belangrijkste persoon in haar leven, op leuke maar ook verdrietige momenten, zoals wanneer haar zoon ziek wordt. Mieke wordt daar genadeloos mee geconfronteerd als haar zus plotseling overlijdt. 

Aflevering #2- Sjef  – De wortels van Sjef van Bommel (1943) liggen in Tilburg. Alles en iedereen om het ondernemersgezin van Bommel heen is katholiek en zo wordt Sjef ook opgevoed. Wanneer hij halverwege de 20 zijn grote liefde ontmoet veranderen zijn leven en de verhoudingen binnen het gezin compleet. Inmiddels is Sjef na een lang leven samen met zijn partner sinds bijna 15 jaar alleen. Sjef blikt terug op zijn levenslange, intense relatie en de laatste jaren waarin zijn partner leed aan dementie. Sjef schreef er een boek over.

Aflevering #3 – Coby – Coby van Eck (1928) is een echte Amsterdamse. Het is de stad waar ze opgroeit, trouwt en haar twee kinderen krijgt. Het is ook de stad waar ze leert knokken voor zichzelf en voor haar kinderen als haar man overlijdt. Ze overtreft daarin haar eigen verwachtingen. Ook als blijkt dat ze opnieuw van iemand kan houden. 

Aflevering #4- Aad – Aad van der Linden, geboren in 1947, leerde als kind dat je mee moet werken, in de kwekerij van zijn ouders bijvoorbeeld. Door het vroege overlijden van zijn vader heeft Aad weinig opleiding gehad. Aad klom desondanks gestaag op in een groot aannemersbedrijf. Belangrijke en pijnlijke gebeurtenissen passeerden zonder erbij stil te staan, Na zijn 70ste leerde Aad dat het meer dan de moeite waard kan zijn om te vertellen wat je op je hart hebt.

Nu & de toekomst
Het blijft niet alleen bij de podcast. Het Jo Visser fonds , UP! in Nederland en Leyden Academy werken momenteel aan de totstandkoming een podcastplatform waar binnenkort een grote variëteit aan podcasts over ouder worden beluisterd kan worden.

De eerste vier TOEN & NU podcast afleveringen zijn vanaf heden te beluisteren op de gangbare podcast platforms en op de site van het Jo Visser fonds.

De jubileumpodcast TOEN & NU wordt mede mogelijk gemaakt door de steun en betrokkenheid van de Zonnehuizen die destijds deel uitmaakten van Vereniging Het Zonnehuis, de rechtsvoorganger van het Jo Visser fonds. De bemoedigende audio-verhalen worden als cadeau aan de zorg aangeboden, samen met een kaartenset met uitleg en vragen om het gesprek na de podcast voort te zetten.