SodaStream bouwt innovatieve oplossing om plastic afval uit zee te halen

  1. CEO Daniël Birnbaum ruimt Caribische Zee en Roatan-kust op,

samen met 300 SodaStream-managers, lokale jeugd en milieuorganisaties


SodaStream International heeft vandaag de lancering aangekondigd van de ‘Holy Turtle’, een innovatief systeem dat is ontworpen om plastic afval uit open water te verzamelen. Het gigantischeapparaat wordt deze week voor het eerst getest in de Caribische Zee, voor de kust van Roatan (Honduras), als onderdeel van een grootschalige opruimactie door SodaStream CEO Daniel Birnbaum. Het is de eerste keer dat een commercieel bedrijf actief afval uit zee gaat opruimen. De delegatie bestaat uit 150 leidinggevenden van SodaStream uit 45 landen, internationale milieudeskundigen, de ngo Plastic Soup Foundation, honderden kinderen van zeven verschillende lokale scholen en lokale Hondurese overheidsvertegenwoordigers.

 

Het initiatief werd geïnspireerd door een video van Caroline Powers uit oktober 2017 voor de BBC, met onderwaterbeelden van een drijvende vuilnisbelt voor de kust van Roatan. Geschokt door de verontrustende beelden, begon de CEO van SodaStream, Daniel Birnbaum – zelf een ervaren schipper en marineofficier – een zoektocht naar een oplossing om het drijvende afval op te ruimen. Birnbaum: “Natuurlijk kunnen we niet alle plastic afval ter wereld opruimen, maar we moeten allemaal doen wat we kunnen. En het belangrijkste is dat we ons engageren om het gebruik van wegwerpplastic te stoppen.”

Holy Turtle

De Holy Turtle is een 300 meter lange installatie dievoorzichtig wordt voortgetrokken door twee zeeschepen langs kilometers open water. Het apparaat is op unieke wijze ontworpen om drijvend afval tegen te houden, terwijl de grote gaten ervoor zorgen dat zeedieren beschermd blijven. Het ontwerp is geïnspireerd door de olievlekinsluitingssystemen en is ontwikkeld door het Amerikaanse ABBCO, toonaangevende experts op het gebied van olielekkage. Het verzamelde afval zal aan wal worden gedeponeerd en later gebruikt worden in een tentoonstelling om consumenten van over de hele wereld te laten zien welke milieuschade we veroorzaken door het gebruik van wegwerpplastic, zoals plastic bekers, rietjes, zakken en flessen.

Milieu-ambassadeurs

Tijdens deze vierdaagse SodaStream-missie in Honduras zullen kinderen van zeven lokale scholen samenwerken met het management van SodaStream om het afval op te ruimen. Daarnaast krijgen zij educatieve sessies van milieudeskundigen, zodat de kinderen echte milieu-ambassadeurs worden binnen hun gemeenschap.Gastsprekers zijn onder andere: Maria Westerbos, oprichter van Plastic Soup Foundation; Chris Jordan, kunstfotograaf bekend van de beroemde film Albatross over de milieutragedie op Midway Island; Laura Leiva, onderzoeker van zeeafval van het Alfred-Wegener Instituut voor Pool- en Zeeonderzoek in Duitsland; Elena Gonzalez, mede-oprichter van de Coastal Clean-up van Bay Island; Mishelle Mejia, duurzaamheids- en CSR-consulent; en Ian Drysdale, natuurbeschermer en mede-oprichter van Marine Park in Honduras.

Meer dan acht miljoen ton plastic gaat elk jaar de oceaan in. Dat plastic verdwijnt niet. Het breekt op in kleine deeltjes, zweeft in de oceaan, brengt het leven in zee in gevaar en komt in onze voedselketen terecht, aldus Daniel Birnbaum, CEO van SodaStream. We moeten allemaal de handen in elkaar slaan om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen en ons ertoe verbinden onze gewoontes te veranderen en te kiezen voor herbruikbare alternatieven. Het ligt in onze handen.

 

Over SodaStream

SodaStream biedt een duurzaam alternatief voor bruisend water en is wereldwijd marktleider voor toestellen om thuis bruiswater te maken. Met eenSodaStream-toestel maak je kraanwater in een handomdraai bruisend en zijn plastic flessen overbodig. De intensiteit van de bubbels bepaal je zelf. SodaStream is actief in 46 landen. In Nederland is SodaStream verkrijgbaar bij onder andere Blokker, Bol.com, BCC, Coolblue en MediaMarkt. 

www.sodastream.nl