Chef-koks zijn al om, hoe denkt de Nederlandse thuiskok over inductie?

Herman den Blijker gaat vol gas op inductie, Jonnie de Boer en Julius Jaspers zijn helemaal om en sterrenkok Alain Ducasse weet niet meer beter in zijn Parijse cuisine[1]: steeds meer chef-koks verkiezen inductie boven gas in hun keuken. Het is sneller, makkelijker schoon te maken en bovendien veiliger. Keukenmerk ETNA onderzocht hoe de Nederlandse thuiskok hierover denkt.

Met het oog op de energietransitie wil ETNA achterhalen wat Nederlanders belangrijk vinden bij het kiezen van een kookplaat en wat hun voorkeur heeft. Hierbij werd ook onderscheid gemaakt tussen kookliefhebbers en mensen die niet graag in de keuken staan. De eerste groep is naar verwachting namelijk specifieker in haar wensen als het om een nieuwe kookplaat gaat.

Profiel
‘De’ Nederlandse kookliefhebber is overigens een ruim begrip, al blijkt leeftijd wel mee te tellen, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten van DVJ Insights. Van de representatieve onderzoeksgroep noemt 58% zichzelf kookliefhebber. Zij geven aan graag en vaak te koken, al kookt de een liever uitgebreider dan de ander. Deze groep bestaat uit vrijwel even zo veel mannen als vrouwen, voornamelijk in de leeftijd tussen de 50 en 70 jaar. De helft hiervan kookt graag maar bij voorkeur simpel, de andere helft pakt echt uit en kookt het liefst lekker uitgebreid. Van de mensen die het liefst zo min mogelijk in de keuken staan is bijna 40% tussen 20 en 34 jaar.

Waarom inductie?
Nederlanders in het algemeen en kookliefhebbers in het bijzonder lijken de mening van de bekende chef koks te delen: zij zien inductie als het beste alternatief voor gas. Hoewel 30% van de mensen die graag koken reeds kookt op inductie, zegt 70% ook dat zij inductie als het beste alternatief voor gas beschouwen. De redenen zijn vrijwel gelijk aan wat de chef-koks ook aangeven: het is snel en veilig. Dat het gemakkelijk schoon te maken is, wordt ook als een van de grootste voordelen genoemd, voornamelijk door vrouwen. Mannen geven relatief vaker de voorkeur aan inductie maar geven wel aan dat de technische aansluiting iets is dat zij goed willen bekijken voordat zij tot aankoop overgaan.

In het algemeen zijn aanschafprijs, kwaliteit, veiligheid en gemak (in gebruik en schoonmaken) de belangrijkste criteria bij de aanschaf van een nieuwe kookplaat.

Verschil keramisch en inductie
Het verschil tussen een keramische en een inductiekookplaat is groot maar toch worden de twee met elkaar verward zo blijkt in het onderzoek. Wel komt naar voren dat de kookliefhebbers beter op de hoogte zijn van de verschillen:

  • Bij inductiekookplaat wordt de pan warm, bij keramisch koken wordt de kookplaat warm
  • Inductie is sneller, veiliger en energiezuiniger
  • Voor een keramische kookplaat heb je geen speciale pannen nodig, bij inductie wel omdat de opwarming gaat via een elektrisch veld en de bodem daarvoor magnetisch moet zijn (eenvoudig te testen met een magneet)

 

Influencers
Kookgek of niet, de grote meerderheid van de Nederlanders heeft er vertrouwen in dat er goede alternatieven zijn. In de tussentijd blijven we gemiddeld 4-6 keer per week koken en wisselen we dat af met uit eten gaan of iets te eten halen. Hoe we ook gaan koken, het gaat er om dat we lekker kunnen blijven eten en tegelijkertijd zo duurzaam mogelijk proberen te leven. De Nederlandse chef- en thuiskoks zijn het in ieder geval met elkaar eens: koken op inductie is de toekomst!

Wil je meer lezen over het inductieonderzoek? De uitgebreide onderzoeksresultaten zijn te lezen op https://www.etna.nl/tips-tricks/.


[1] Bron: Algemeen Dagblad ‘Hollandse topkoks zijn al van het gas af’