5 Tips bij het schrijven van je eigen teksten

Zelf aan het worstelen met het schrijven van teksten? Met deze 5 tips helpen we je op weg!

Een stukje voor de website, een leuke tekst voor een flyer of een pakkend persbericht: ‘even’ een tekstje schrijven is voor de meeste mensen een hoofdpijnklus. Bovendien is het nog lastiger om over je eigen bedrijf of product te schrijven want je hebt alle informatie in je hoofd, inclusief de informatie die voor jou relevant lijkt maar het vaak niet is. Hierbij 5 tips die je helpen bij het schrijven van goede teksten.

Tip 1 – Bedenk wat je wil bereiken bij je tekst en wie het moet begrijpen

´Ja, gewoon een kort tekstje over ons bedrijf.´ Is je bedrijf dan zo gewoon of heb je geen boodschap? Iedere tekst heeft een doel en een boodschap voor een bepaalde lezer. Met een flyer wil je mensen bijvoorbeeld enthousiast maken, maar

Tip 2 – Maak je tekst visueel goed ‘leesbaar’

De helft van het werk is voorkomen dat mensen al afhaken door de opmaak van de tekst. Bovendien scannen mensen teksten (onbewust). Dat betekent

  • Zorg voor voldoende witruimte
  • Maak verschillende alinea’s in plaats van één lap tekst
  • Zet boven iedere alinea een kop, zo kort en krachtig mogelijk
  • Probeer waar nodig en mogelijk puntsgewijs een opsomming te maken (inderdaad, zoals hier)

Tip 3 – De 1,5 seconde regel

Kom meteen tot je punt in de eerste regel van een alinea en ga het daarna pas onderbouwen/uitleggen/toelichten. Meestal zijn mensen geneigd dit aan het einde van een alinea te doen maar dan is de lezer allang weer afgehaakt/verveeld/geïrriteerd. Na het lezen van enkele woorden bepaalt de lezer onbewust of het interessant is.

Tip 4 – Woordkeuze

Kijk uit met woorden zoaals ‘mooi’, ‘uniek’ en ‘professioneel’. Of iets mooi is, bepaalt de lezer zelf wel, uniek is iets niet snel en professioneel is meestal vanzelfsprekend. Tenzij je bedrijf echt een hobby is maar dat komt niet zo vaak voor. Gebruik verder alleen een uitroepteken als het echt nodig is en nooit omdat je denkt dat een lezer je dan beter ‘hoort’.

Tip 5 – Schrijven is schrappen

De meest teksten bevatten te veel informatie en dus, sorry: onzin. Focus je per tekst of alinea op één onderwerp en vermijd zo veel mogelijk details die.er.niet.toe.doen. Laat een tekst daarom  even nakijken die iets verder van het onderwerp af staat en vraag of het duidelijk is. Wedden dat je de helft kan schrappen? Want ja, teksten schrijven is vaak ook een kwestie van de juiste dingen weglaten.

Wil je zelf je aan de slag met teksten schrijven, neem deze tips van harte en Google ook even voor andere tips. Dat scheelt je een hoop frustratie tijdens het schrijven (en schrappen). Teksten schrijven is leuk als je eenmaal bezig bent. Aan een leeg vel papier kun je niks verbeteren dus: gewoon beginnen!