5x Budgetvriendelijker duurzaam koken en koelen

De balans vinden tussen duurzaam en toch betaalbaar koken? Keukenmerk ETNA en BOON willen dit graag zo gemakkelijk mogelijk maken. Het gaat er namelijk niet alleen om wat je koopt maar vooral ook wat je niet hoeft te kopen. Veel voedingswaren worden namelijk verspild doordat ze niet meer vers zijn of over het hoofd worden gezien. Duurzaam koken en slim koelen bespaart geld, onnodig voedselafval en schade aan het milieu. De Nederlandse merken geven samen 5 tips;

 

  1. Smart koelen

Je koopt met alle goede bedoelingen (biologische) kruiden en groenten en aan het einde van de week moet je spijtig genoeg alsnog een deel in de afvalbak gooien, zonden. Kruiden en bladgroenten blijven veel langer vers en bruikbaar door er lichtjes een keukenpapier omheen te wikkelen zodat het vocht geabsorbeerd wordt. Dankzij de ETNA CrispZone lade met vochtigheidsregeling blijven groenten, kruiden en fruit nog langer vers en behouden hun geur, kleur en smaak. Er zijn echter ook (vrucht)groenten die je juist beter buiten de koelkast kan bewaren, zoals courgette en tomaten. Bewaar deze op een donkere, koele en droge plek.

 

  1. Portemonnee- en plantaardig

Eiwittransitie is een technische term die de verschuiving aangeeft van de vervanging van dierlijke eiwitten door plantaardige bronnen van eiwitten. BOON ontwikkelt in haar foodlab in Den Bosch voedzame en betaalbare alternatieven voor vlees op basis oer-Hollandse bonen. De 100% plantaardige burgers, nuggets en balletjes zijn hierdoor niet alleen rijk aan eiwitten en vezels maar ook langer houdbaar dan een niet plantaardig product. Het rebelse merk met gezond boerenverstand wil plantaardig eten onzinvrij, bereikbaar en extra lekker maken.

 

  1. Laat het in de soep lopen

Dat groenten van het seizoen vaak voordeliger zijn is bekend. Maar haal er ook het meeste uit door restjes te verzamelen om er een soep mee te maken. Bij voorkeur natuurlijk op een energiezuinige inductiekookplaat, zoals een van de ETNA Performance modellen die 10% minder energie gebruiken. Een groentesoep is zo gemaakt en in een drukke week zal je jezelf dankbaar zijn dat je snel iets lekkers kan eten. Het scheelt niet alleen tijd maar ook veel geld en afval. Het Voedingscentrum maakte een handig overzicht van seizoensgroenten- en fruit.

 

  1. Maak er een feestje van

Ga je op vakantie maar heb je nog een hele koelkast en vriezer vol etenswaren die niet al te lang houdbaar meer zijn? Nodig vrienden en familie uit voor een klein culinair feestje met een restjesbuffet. Je voorkomt zo dat veel voeding weggegooid moet worden en het bespaart je gasten ook een avondje koken. Bovendien is het gezellig. Gebruik je creativiteit, wees niet bang om te experimenteren en wie weet inspireer je anderen ook om duurzaam en budgetvriendelijker te koken.

 

  1. Niet raden, zet ‘m op 4 graden

De beste temperatuur voor de koelkast is 4 graden. Hierdoor rem je de groei van bacteriën en schimmels en blijven versproducten langer houdbaar. Houd er rekening mee dat de temperatuur beneden in de koelkast het laagste is. Reeds geopende potjes kun je het beste bovenin bewaren, de versproducten onderin. Voor vis en vlees ontwikkelde ETNA de zogenaamde ZeroZone, de temperatuur hier stabiel rond de 0°C te houden blijven de smaak en voedingsstoffen behouden.

 

Productinformatie zoals afgebeeld:

 

Linksboven
ETNA CrispZone lade

 

Rechts

De 100% plantaardige BOON Chili Burgers hebben een extra lekkere bite dankzij het laagje gepofte quinoa zaden. De BOON Chili Burgers zijn verpakt per twee en hebben een verkooprijs van € 2,99. Op de foto staat de BOON Chili Burger Flammkuchen, het recept is hier te vinden: https://www.boonbonen.nl/recipe/boon-burger-chili-flammkuchen/.

 

Linksonder
De ETNA Retro koelkast (154cm) met vriesvak heeft een Crisp- en ZeroZone en A+++ energielabel. Verkrijgbaar in 8 sfeervolle tinten. Adviesprijs KVV754 € 1.049,00. https://www.etna.nl/categorie/retrokoelkastmetvriesvak/